Jegyvásárlás


Karmelita

Karmelita

A Karmelita épületegyüttes csodálatosan megújult templomterében 2020 őszén programsorozat indul útjára, mellyel a főváros legrégebbi rendezvényhelyszíne születik újjá. A Karmelita nemcsak a budai Vár egyik ikonikus épülete, de kulturális helyszínként is több száz éves múlttal rendelkezik: 1787-­ben itt nyílt meg Buda első kőszínháza, amely 1790-­ben – idén éppen 230 éve – az első magyar nyelvű előadás színhelye volt.

A hajdani Várszínházban olyan neves magyar művészek fordultak meg, mint Blaha Lujza, Déryné Széppataki Róza, Egressy Gábor, Laborfalvi Róza vagy Lendvay Márton, de itt próbálta Haydn nagyszabású remekművét, A teremtést, és itt adta 1800. május 7­-én egyetlen budai koncertjét Beethoven. 

E gazdag múltra visszatekintő hely szelleme szinte megköveteli, hogy a művészet is helyet kapjon a falak között: a Karmelita épületegyüttes a Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósult felújításának eredményeként folytatódhat az épületben megrendezett komolyzenei hangversenyek nemes hagyománya. 

A magyar kultúra legjelesebb napjain tematikus koncerteket hallgathatunk meg a legkiválóbb hazai muzsikusok előadásában. A zenei programkínálat tartalmas szórakozást nyújt a fiataloknak és idősebbeknek; a patinás épületben megrendezett hangversenyeken  a régizenétől a 20. század legnagyobb zeneszerzőinek művein át a népzenéig egyaránt változatos előadások közül válogathat a zeneszerető közönség. Neves hazai és határon túli művészek, ifjú tehetségek is vállalták, hogy a magyar kultúra történelmünk kiemelt jelentőségű helyszínén ápolják a magyar zenei örökséget.  

Tovább 1014 Budapest, Színház utca 5-9.

Karmelita

0 esemény