Jegyvásárlás


Program


Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok, Bach, Haydn, Liszt, Elgar, Britten

Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok, Bach, Haydn, Liszt, Elgar, Britten

2 szólista, 2 versenymű és...
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. február 3. szombat, 19:00

WEINER–SZÁSZ KAMARASZIMFONIKUSOK

Műsor:

ELGAR:        Bevezetés és allegro
HAYDN:        Melki hegedűverseny
LISZT:            Angelus – imádság az őrangyalokhoz
BACH:            Hegedű-kettősverseny
BRITTEN:    Simple Symphony (gyermekkori témákra)

STULLER GYULA – hegedű
STULLER BARNABÁS – hegedű
SOMOGYI PÉTER, hangversenymester

A műsorról:

EDWARD ELGAR az Enigma-változatok (1899) révén lett világhíres. Másik jelentős műve a Gordonkaverseny (1919). A remény és dicsőség földje c. zenekari indulója szinte második himnusza lett Angliának. Vonószenekari darabjai közül kiemelkedik a Bevezetés és allegro (1905), melyben a barokk concerto grosso műfaját újította meg egyéni módon. Témáját egy walesi népi dallam ihlette. Műve Sir John Barbirolli vezényelte első lemezfelvételét (1927) hallgatva így szólt: „Nem gondoltam volna, hogy ennyire nagyszerű!”

JOSEPH HAYDN 1770-ben írott A-dúr hegedűversenyét valószínűleg herceg Esterházy Miklós zenekarának vezérhegedűse, Luigi Tomasini virtuozitására szabta. Műve nem lett kinyomtatva, idővel elkallódott és mindaddig feledésbe merül, amíg 1949-ben(!) Ausztriában a Melki Bencés Apátság könyvtárából elő nem került a kézirata. A kora-klasszika jellegzetes alkotásaként több vonásában őrzi az osztrák zenei barokk ismertetőjegyeit. Első magyar lemezfelvételét (BMC CD 156) a Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok készítették Baráti Kristóf és Rohmann Imre közreműködésével.

LISZT FERENC az Angelust eredetileg zongorára írta a Róma melletti Tivoliban, ahol sok nyarat töltött az 1870/80-as években. A Vándorévek-sorozat harmadik kötetének első darabja. Egyetlen vonósokra írott műveként kvartett-átiratot készített belőle. Ezt angol tanítványa, Walter Bache nagybőgő-szólammal egészítette ki, hogy vonószenekarral is előadható legyen. Ebben a formában hangzott el az Angliába látogató 75 éves szerző tiszteletére 1886 áprilisában.

JOHANN SEBASTIAN BACH a kötheni herceg szolgálatában 1720 körül írta meg d-moll hegedű-kettősversenyét. Műve a concerto és a kamarazene nemes ötvözete, melyben nemcsak az együttes és a két szólóhangszer társalog egymással, hanem ez utóbbiak maguk között is párbeszédet folytatnak, vagy visszhangszerűen ismétlik egymást. Az erőteljes első rész és a nagyszabású finálé Bach egyik legmegindítóbb szépségű lassú tételét fogja közre. A műnek c-moll kétzongorás változata is létezik szerzője átiratában.

BENJAMIN BRITTEN 1933-ban egy füzetben rábukkant 9-12 éves kora között írott szerzeményeire. Nyolc téma (a legtöbbjük tánc) annyira megtetszett neki, hogy kidolgozta és páronként összekapcsolta őket. Tételeinek játékos, alliteráló címet adott (magyar fordításban: Bombasztikus bourrée, Pajkos pizzicato, Szenvedélyes saraband, Furfangos finálé), majd szeretett brácsa-tanárnőjének ajánlotta művét. A Simple Symphony megszólaltatásáról a karmester Sir Colin Davis ezt találta mondani: „Szimpla ügy a zenekarnak, kivéve a vonósokat...”

Ajánlatunk


A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

musical két részben

Ajánló


Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan…

Nagy siker Európában: Norvégiától Olaszországig, Portugáliától Bulgáriáig, a nagy szimfonikus zenekar, a Lords of the Sound végre Magyarországra érkezik a…

Az előadás a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!