Jegyvásárlás


Program


Szerb Újév a Fonóban
3

Szerb Újév a Fonóban

A szerb nemzetiség nem csak nyelvében, vallásában, naptárhasználatában is különbözik a magyarságtól. Az ortodox egyház nem tért át a Gergely naptárra, hanem továbbra is az ókorban kidolgozott Julianus-naptárt használja, mely szerint a pravoszláv újévet január 13-án ünneplik.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. január 13. hétfő, 20:00

Szerb újév alkalmából mulatsággal egybekötött rendhagyó koncertnap a Fonóban!
Itt lesz a Rodjenice, a Babra, a Poklade és még sokan mások!

A szerb nemzetiség nem csak nyelvében, vallásában, naptárhasználatában is különbözik a magyarságtól. Az ortodox egyház nem tért át a Gergely naptárra, hanem továbbra is az ókorban kidolgozott Julianus-naptárt használja, mely szerint a pravoszláv újévet január 13-án ünneplik. Ezen a napon ér véget a karácsonyi ünnepi időszak, melynek apropóján balkáni hangulattal, sok zenével és vidámsággal várunk mindenkit!

Fellépők:

Rodjenice

A Rodjenice (Roђenice) Szerbiából származó női énekegyüttes - a volt Jugoszlávia vidéki térségeiből származó tradicionális dalokat adnak elő.
A zenekar 2009-ben jött létre, amikor tagjai az Újvidéki Művészeti Akadémián tanultak. A balkáni térség hagyományos stílusban énekelt népdalai mindig is szerepeltek repertoárjukban, a művészi kíváncsiság azonban arra inspirálta őket, hogy a hagyományokat más módon is bemutassák - a modern kultúrán és a kortárs zenén keresztül.
A Rodjenice első díjat nyert a romániai Braila-ban, a Nemzetközi Folklórfesztiválon, a Cântecul de dragoste de-a lungul Dunarii rendezvényen, ahol lehetőségük nyílt a Lăutarii din Chişinău zenekarral és Nicolae Botgros karmesterrel való közös munkára. A Rodjenice tavaly kiadta első albumát, melynek címe #svadbenice - esküvői dalok gyűjteménye.

A zenekar tagjai:

Mirjana Raić Tepić, Tamara Štricki Seg, Katarina Petrić

Babra
A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra Budapesten, Kelet és Nyugat kelet-európai metszéspontján, a még élő tradícionális és az újító szellemű városi kultúrák örök olvasztótégelyében alakult meg. Az öttagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. A zenekar egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg, melyre koronaként kerül a régies hangvételű, többszólamú éneklésmód, ami arra az unikális és kiveszőben lévő repertoárra jellemző, amelyet ma már csak a közép-európai régióban ismernek a szerb és más balkáni népcsoportok.

Tagok:
Koller Dániel - prímtambura, basszprímtambura, brácstambura, ének
Pozsonyi Dávid - basszprímtambura, derbuka, ének
Réti Benedek - harmonika
Babcsán Bence - brácstambura, szaxofon, tárogató, klarinét, furulyák, ének
Varga Veronika - nagybőgő, ének

Poklade

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István - tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson. Fellépéseiket gyakran egészíti ki Gráf Vivien csodálatos énekhangja.

Tagok:
Balog Tamás Cérna – prímtambura (prímás)
Róka Roland – prímtambura
Cselinácz Marko - harmonika, ének
Andrics Attila – basszprímtambura, tapan, ének
Pávkovics István – basszprímtambura, harmonika, ének
Bischof Dávid – tamburabőgő
Bóka Balázs Andor - tamburabrács
Gráf Vivien - ének

Ajánlatunk


Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

A BFZ áprilisi Haydn–Mozart-koncertje a márciusi műsor párjának tekinthető.

Móricz Zsigmond története nagyon is időtálló témát jár körül: hogyan irányítják a nők a férfiakat a háttérből? A darab végére kiderül, az asszonyok furfangja nem csak napjainkban, a régi időkben sem ismert határokat.

Ajánló


Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

A világhírű francia mágus, Eric Lee először Budapesten.

Szabó Magda műve talányos életet zár be egy olyan szimbolikus ajtó mögé, amely felnyitására mindannyian áhítozunk. A kriminek sem utolsó…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!