Jegyvásárlás


Program


Román Jazz Napok / Xenoi
2

Román Jazz Napok / Xenoi

Az est fellépői sokféle zenei területen megfordultak, de otthonra leginkább a szabad improvizációs zenében találtak – ez a kacsolódási pont is közöttük. Különböző formációkból régóta ismerik egymást és több ízben játszottak már együtt.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. október 27. szerda, 20:00

Román Jazz Napok / Xenoi

Közreműködik:
Bolcsó Bálint - elektronikus hangszerek
Laurențiu Coțac - nagybőgő
Márkos Albert - cselló
Diana Miron - ének, hegedű
Porteleki Áron - brácsa, dob
George Staicu - DJ

„Az improvizált zene azért ragadja meg az embert, mert a meg nem ragadott lehetőségek ezreinek élénk jelenléte sugárzik át rajta". (Tim HODGKINSON: Migraines of a Caustic Ear. In: Resonance, 6. évf., 2. sz. 1998, LMC)

A formáció a görög nyelvből kölcsönözte nevét, ahol a Ξενοι vagy Xenoi annyit tesz, ’kívülállók, idegenek’. A szó olyan egyéneket jelöl, akik nem olvadtak be egy adott közösségbe, csak hosszabb-ideig élvezték annak vendégszeretetét. Ugyanakkor a szabadságukat vesztett idegenek (rabszolgák, háborús foglyok) nem lehettek tagjai a xenoi közösségnek, ennélfogva tehát a fogalom másodlagos jelentése, konnotációja a szabadság.

Az est fellépői is valahogyan így érzik magukat a zenei műfajok között: sokféle zenei területen megfordultak, de otthonra leginkább a szabad improvizációs zenében találtak – ez a kacsolódási pont is közöttük. Különböző formációkból régóta ismerik egymást és több ízben játszottak már együtt. Diana Miron, Márkos Albert és Laurențiu Coțac a HYPERION nevű, spektrális zenével (a hang mikroelemeit és azok belső mozgását feltáró és megszólaltató irányzattal – a szerk.) foglalkozó zenekar tagjai, amivel bejárták a világot. A zeneszerző és elektronikus zenész, Bolcsó Bálint és Márkos Albert, aki megannyi formációt gazdagít csellójátékával, duóként hosszú ideje és rendszeresen együttműködnek. Bálint 2018-ban találkozott Dianával és Laurențiuval a bukaresti Săptămîna Sunetului fesztiválon. Porteleki Áron amellett, hogy brácsásként alapos ismerője és tolmácsa a magyar autentikus népzenének, dobosként és üzőhangszeres művészként a budapesti improvizatív zenei szcéna egyik legjelentősebb figurája, ezért szintén sokat játszott Bálinttal és Alberttel. George Staicu, aki gyűjtőként is behatóan tanulmányozta a szabad improvizációra épülő zenei kiadványokat, az est harmadik részében dj-ként lép színpadra. Az előadók a szabad improvizáció fogalmát szó szerint értelmezik: megkötések nélkül kalandoznak az általuk ismert és kultivált műfajok között (tradicionális folklór, free jazz, régi korok egyházi és világi zenéje, stb.). Hogy miben is áll a jelenben alkotás művészi attitűdje, a szabad improvizáció doyenje, John Butcher kitűnően megfogalmazta axiómáiban.

John Butcher: 15 egyszerű állítás a szabadimprovizációs zenéről - magyarázatokkal és ellentmondásokkal*

1. A csoportos improvizáció célja olyan zene létrehozása, amelyet önmagában egyik zenész sem tudna elképzelni. A csoportos improvizációnak arra kell késztetnie a zenészeket, hogy túllépjék saját elképzeléseiket.
2. Minden résztvevőnek bármely pillanatban egyformán képesnek kell lennie a zene tartalmának, formájának és irányának a befolyásolására.
4. A szabadimprovizációs zene szükségszerűen spontán, de egy olyan alapra épül, amely több év tanulásból, kísérletezésből, gondolkodásból és tapasztalásból áll.
5. Lehetséges kísérletet tenni arra, hogy történelem nélküli zenét játsszunk.
6. A szabadimprovizáció azt mutatja, hogy a komplexitás valójában igen természetes.
15. Az improvizációban az embereket lehet hallani a hangszerek mögött.

*Bajnai Judit fordítása

(Fotók: Kiss Rozina, Márkos Albert)

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Ajánlatunk


A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

A filmek és játékok zenéin alapuló koncertek Európa-szerte ismert specialistája, a francia Overlook Events a tavaly decemberi teltházas A Gyűrűk Ura legszebb dalai koncert után most a Harry Potter-filmek legemlékezetesebb zenéit bemutató műsorral tér vissza.

Ajánló


Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc.…

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!