Jegyvásárlás


Program


Porgy és Bess

Porgy és Bess

Opera három felvonásban, angol nyelven, magyar és angol felirattal
Írta: George Gershwin, DuBose és Dorothy Heyward, és Ira Gershwin

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. május 14. szombat, 11:00

The Gershwins: Porgy és Bess

Ki ne ismerné a Summertime, az I Got Plenty O’ Nuttin’ vagy az It Ain’t Necessarily So kezdetű slágereket? Sokan nem tudják azonban, hogy ezek nem csupán régi jazzdalok, hanem az egyik leghíresebb amerikai opera, az 1935-ös Porgy és Bess® legnépszerűbb részletei. George Gershwin, DuBose és Dorothy Heyward, valamint Ira Gershwin története eredetileg a dél-karolinai Charleston egyik fekete közösségének vidámsággal, imádsággal, munkával és erőszakkal teli életét mutatja be egy kripli koldus és egy kábítószerfüggő nő különös szerelmén keresztül.
 
Az angol nyelvű feliratozásban a mű eredeti, javarészt gullah dialektusban írt szövege olvasható.

„A „GERSHWIN®” a Gershwin Enterprise bejegyzett védjegye és szolgáltatási védjegye. A „PORGY AND BESS®” a Porgy and Bess Enterprise bejegyzett védjegye és szolgáltatási védjegye.”

A jogtulajdonosok nyilatkozata: „A Porgy és Bess produkció jelen formában történő bemutatása nem engedélyezett, és ellentétes a mű színrevitelének követelményeivel."

Írta: George Gershwin, DuBose és Dorothy Heyward, és Ira Gershwin
Rendező: Almási-Tóth András
Díszlettervező: Sebastian Hannak
Jelmeztervező: Lisztopád Krisztina
Koreográfus: Barta Dóra
Magyar nyelvű feliratok: Kenesey Judit
Nyelvi felkészítő: Rory Winston
A gyermekkar vezetője: Hajzer Nikolett
Karigazgató: Csiki Gábor


Karmester: Dénes István

Porgy....................................................... Willard White | Bakonyi Marcell
Bess........................................................ Horti Lilla | Sáfár Orsolya
Sporting Life............................................ Szemenyei János
Crown...................................................... Szegedi Csaba
Jake......................................................... Fülep Máté
Clara........................................................ Fodor Beatrix
Robbins................................................... Ujvári Gergely
Serena..................................................... Fodor Gabriella
Maria........................................................ Meláth Andrea
Mingo....................................................... Kiss Tivadar
Peter......................................................... Erdős Róbert e. h.
Frazier / Temetkezési vállalkozó.............. Káldi Kiss András
Rákárus / Nelson..................................... Megyesi Zoltán
Nyomozó.................................................. Kálid Artúr
Mr. Archdale / Halottkém.......................... Nagy Dániel Viktor
Rendőr..................................................... dr. Marcelo Cake-Baly
Scipio....................................................... Takács Botond

Táncművészek:
Kohári István, Szigeti Gábor, Bajári Levente, Vila M. Ricardo,
Gyarmati Zsófia, Weisz Sára, Boros Ildikó, Rotter Bianka

Cselekmény

I. felvonás

1. jelenet
A dél-karolinai Charlestonban, a Catfish soron él egy fekete közösség. Egyik este az udvaron Clara énekel altatót kisbabájának. Ura, Jake, a drogdíler Sporting Life és más férfiak kockáznak. Robbins is csatlakozik hozzájuk, akit párja, Serena nem szívesen enged a játékba. Clara kisbabája még mindig nem aludt el, Jake veszi át a kicsit – majd ő megmutatja, hogy kell elaltatni egy gyereket! A kicsi azonban – a többiek nagy derültségére – az ő dala után is csak sír. A mézárus Peter, majd a nyomorék koldus, Porgy érkezik haza. A férfiak leültetik őt körükbe. Nemsokára megérkezik a részeg, nagypofájú Crown, oldalán a nőjével, Bess-szel, akiért állítólag Porgy odavan. Az asszonyok, Serena és Maria megvetően nézik Besst, aki nagyokat húz a whiskys üvegből. A férfiak belemelegednek a játékba, Crown közben tovább iszik, szippant Sporting Life „csodaporából” is, és egyre agresszívebbé válik. A játék végén Robbinsnak kedvez a szerencse, mire Crownnak elborul az agya, és nekiesik a nyertesnek. A többiek nem bírják lefogni a hatalmas férfit, aki végül halálra szúrja Robbinst. A társaság azonnal szétszéled, Bess pedig próbálja észre téríteni a hullarészeg Crownt: tűnjön el, mielőtt a rendőrség odaér. Miatta nem kell aggódnia: Bess mindig talál valakit, aki gondoskodjon róla... Miután Crown lelép, Sporting Life azonnal le is próbál csapni a nőre: magával akarja csábítani New Yorkba. Bess csodaport kér tőle, aztán elhajtja. A nő próbál bekéredzkedni valakihez, hogy meghúzhassa magát. Végül Porgy fogadja be.

2. jelenet
A közösség másnap a holttest mellett gyászol, Serena pénzt gyűjt a temetésre. Porgy és Bess lépnek be. Serena először visszautasítja Bess adományát, de a lány közli, hogy már nem Crowntól, hanem Porgytól kapja a pénzét, így Serena elfogadja azt. A nyomozó lép be egy rendőrrel, és csakhamar Petert gyanúsítja a gyilkossággal, aki közli, ő látta, hogy Crown ölte meg Robbinst. Koronatanúként beviszik Petert, amíg Crown elő nem kerül. A rendőrök távozása után a temetkezési vállalkozó jelenik meg. Bár Serenának nem sikerült elegendő pénzt összegyűjtenie, a vállalkozó végül hajlandó eltemetni Robbinst. A gyászolók spirituálét énekelnek Bess vezetésével.

II. felvonás

1. jelenet
Egy hónappal később, korán reggel Jake és halásztársai készülnek a másnapi kihajózásra. Clara félti a párját a tengertől, de Jake keményen dolgozik, hogy kisfiuknak minél szebb jövőt biztosíthasson. Porgy csak mosolyog: neki nincs szüksége többre, mint hogy vele legyen az Isten és a párja. Serena és Maria megállapítják, hogy Porgy egészen kivirult, mióta Bess vele él. Sporting Life ólálkodik újra a környéken, hogy „csodaport” áruljon, de Maria elkergeti. Frazier „ügyvéd” keresi fel Porgyt, és közli vele, ahhoz, hogy Bess törvényesen élhessen Porgyval, a nőnek el kell válnia Crowntól. Bár Bess és Crown nem is voltak házasok, Porgy kifizeti Fraziernek a másfél dollárt a válásért.
Egy uraság, Mr. Archdale érkezik, és Porgy felől érdeklődik. A közösség tagjai vonakodnak választ adni neki, míg ki nem derül, hogy jó hírt hozott: régről ismeri Petert, és kifizette érte az óvadékot.
Bess egyedül marad, és újra Sporting Life környékezi meg: fényes New York-i élettel kecsegteti, és droggal kínálja. Bess mindkettőt visszautasítja, de Sporting Life nem tágít. Porgy kergeti el a dílert. Porgy és Bess szerelmet vallanak egymásnak.
A többeik a Kittiwah-szigeti piknikre indulnak, és Besst is sürgetik, hogy tartson velük. Bess nem akarja egyedül hagyni Porgyt, de a férfi végül meggyőzi a nőt, menjen és szórakozzon nélküle nyugodtan.

2. jelenet
A Kittiwah-szigeten folyik a mulatság: Sporting Life vezetésével féktelenül szórakozik a társaság nagy része. Serena leteremti őket, majd figyelmeztet mindenkit, hogy ideje indulni: hamarosan indul vissza a hajó.
Bess is menne a többiek után, amikor a bozótból füttyent valaki. Crown az. Bess hiába próbál kitérni előle, végül képtelen ellenállni a férfinek.

3. jelenet
Egy héttel később a Catfish sorról Jake és a többi halász korán a kikötőbe indulnak. Peter érkezik haza: végre kiengedték az óvadék lerakása után.
Porgy szobájában Bess magánkívül, lázas betegen fekszik, amióta hazajutott a szigetről. Serena imát mond Bessért, és megígéri Porgynak, délutánra semmi baja nem lesz az asszonynak. Az epres asszony és a rákárus éneke hallatszik.
Bess magához tér. Porgy nyugodtan elmondja neki: tudja, hogy Crownnal volt a szigeten, és csak Bessen áll, hogy vele vagy Crownnal akar-e maradni. A nő őszintén kéri Porgyt, ne hagyja, hogy Crown elvigye őt. A férfi megígéri, hogy vigyázni fog rá. Clara tér vissza aggódva a partról: sosem látta a vizet ilyen feketének. Maria próbálja nyugtatni őt, de hamarosan megkondul a hurrikánt jelző harang.

4. jelenet
A Catfish sor lakói imádkoznak, hogy megmeneküljenek a vésztől. Bessnek épp azon jár az esze, hogy ilyen ítéletidőt biztos nem él túl Crown a szigeten, amikor kopogtatnak. Az ajtón Crown lép be, Bessért jött. A nő kijelenti, hogy ő már Porgy asszonya, de Crown csak nevet. Clara egyszer csak felsikolt az ablaknál: felborult Jake hajója. Bessre bízza kisbabáját, és a partra rohan. Bess aggódik, amiért Clara egyedül indult el az ítéletidőben, és kéri, hogy valamelyik férfi induljon utána. Egyedül Crown merészkedik ki a tomboló viharba. A többiek tovább imádkoznak.

III. felvonás

1. jelenet
A közösség a viharba veszett Clarát, Jake-et és Crownt gyászolja. Bess énekel altatót Clara kisbabájának. Kiürül a tér. Egyszer csak Crown lopózik be a kapun, és titokban Porgy ajtaja felé oson. A férfi azonban időben észreveszi és leszúrja Crownt, aki holtan esik össze.

2. jelenet
Másnap a nyomozó látogat el ismét a Catfish sorra, ezúttal a halottkémmel. Porgyt akarják bevinni, hogy azonosítsa Crown holttestét. Porgy rettenetesen megijed attól, hogy újra kelljen látnia a halott Crown arcát, és mindent igyekszik elkövetni, hogy kibújjon a feladat alól, de végül elviszik a rendőrök.
Sporting Life azzal ijesztgeti Besst, hogy Porgyt örökre lesittelik. Ismét a New York-i élettel és csodaporral csábítja. Bess ellenáll, de a díler otthagy egy adag szert a lánynak.

3. jelenet
Egy héttel később hazaengedik Porgyt, aki boldogan meséli a lakóknak, hogy meggazdagodott a kockajátékkal a börtönben; ajándékokat is hozott. Egy valakit nem lát csak: Besst. A többiek kitérnek Porgy kérdései elől. Végül Serena és Maria mondják meg neki az igazat: Bess elhitte Sporting Life meséjét, és elment a férfivel New Yorkba. Porgy elszántan útra kel, hogy megkeresse szerelmét.

Ajánlatunk


zenés átirat két részben

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!