Jegyvásárlás


Program


Olivier Latry és a phil Blech Wien / ORGONABÉRLET

Olivier Latry és a phil Blech Wien / ORGONABÉRLET

A zenehallgatók többsége ritkán gondol arra, hogy az orgona fúvós hangszer - pedig az, hiszen sípok szólaltatják meg hangjait, és számos olyan regisztere is akad, amely fa- és rézfúvósok hangját utánozza. Ha így van, akkor nagyon is kézenfekvő az a talán meglepőnek tűnő ötlet, amely szerint ezen a koncerten egymás társaságában lép fel egy nagynevű francia orgonaművész és egy világhírű…  több

Olivier Latry és a phil Blech Wien / ORGONABÉRLET

Műsor:
    Lully: Az úrhatnám polgár - Marche pour le cérémonie des Turcs (Török induló)
    G. Gabrieli: Sacrae symphoniae I - Canzon in echo duodecimi toni à 10
    Händel: Zadok, a főpap, HWV 258
    J. S. Bach: c-moll passacaglia és fúga, BWV 582
    Bruckner: Abendzauber (Esti varázs), WAB 57
    Holst: A bolygók - Mars, a háborúskodó, op. 32
    R. Strauss: Bécs város fanfárja, AV 134
    Thierry Escaich: Evocation II
    Respighi: Templomablakok, P 150

A zenehallgatók többsége ritkán gondol arra, hogy az orgona fúvós hangszer - pedig az, hiszen sípok szólaltatják meg hangjait, és számos olyan regisztere is akad, amely fa- és rézfúvósok hangját utánozza. Ha így van, akkor nagyon is kézenfekvő az a talán meglepőnek tűnő ötlet, amely szerint ezen a koncerten egymás társaságában lép fel egy nagynevű francia orgonaművész és egy világhírű rézfúvós együttes, amelynek tagjai neves bécsi zenekarokban játszanak - hiszen ez csak családi együttlét. Rokonok egymás közt.

Olivier Latry (1962) korunk egyik leghíresebb és legsikeresebb orgonistája, a párizsi Conservatoire tanára, jeles hangszerjátékos, elismert rögtönző és sikeres zeneszerző. Előadóművészi tevékenységét sokoldalúság jellemzi: műsorán tartja a barokk és romantikus repertoárt, de azzal is figyelmet keltett, hogy hanglemezfelvételt készített Olivier Messiaen összes orgonaművéből. A nagy 20. századi mester zenéjén kívül is érdeklődéssel fordul a kortárs mesterek művei felé. Templomi szolgálata - a tragikus tűzesetben súlyosan megsérült párizsi Notre-Dame orgonistája - és pedagógusi munkája mellett kiterjedt koncertező tevékenységet folytat: öt világrész több mint negyven országában lépett fel. A phil Blech Wien tizenöt tagú együttes, amely rézfúvósokból és két ütőhangszeres művészből áll. A tagok többsége a Bécsi Filharmonikusok soraiból kerül ki, de akad köztük hannoveri, sőt drezdai zenekari szólista is. Az együttes létrehozásának célja a bécsi rézfúvós kultúra megőrzése és továbbfejlesztése volt. A phil Blech Wien világszerte sikerrel koncertezik, hanglemezeinek műsorán a legkülönfélébb műfajú kompozíciók és terjedelmesebb alkotások népszerű részletei szólalnak meg.