Jegyvásárlás


Program


„Mint olyan dolgok, mik örökre szólnak…” - Cédrus Táncegyüttes

„Mint olyan dolgok, mik örökre szólnak…” - Cédrus Táncegyüttes

A Cédrus Táncegyüttes jubileumi gálaműsora

"Csendes szerénységben él a cédrus ezredekig ható türelemmel. Türelemmel kell élnie egy nemzetnek is, amíg a koronáját nem éri el. Háromezer évig a cédrus nem cédrus, a negyedik ezredben bontakozik a koronája, s ezzel utat mutat a nemzeteknek a kitartásra."
Csontváry Kosztka Tivadar


A Cédrus Táncegyüttes 1999-ben alakult a Budapest közvetlen szomszédságában található Solymár községben. Legfontosabb célkitűzése a Kárpát–medence mint kulturális régió tánchagyományainak felkutatása és bemutatása, hogy a jövő generációi is élhessenek kulturális örökségünkkel. A Kárpát-medence kivételes földrajzi és kulturális egység, amelyben az egymás mellett élő nemzetek hagyományainak sajátos ötvözete alakította ki a tradíciók egyedülálló gazdagságát, befogadva a mindenkori európai hatásokat is.
A műsorok ezt a sokszínűséget kívánják megjeleníteni a színpadon. A legszebb dalainkból, táncainkból készült koreográfiákat a Martin György-díjjal és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Varga Zoltán koreográfus álmodta színpadra.  A színpadi táncok bemutatása ízelítőt ad a színpompás magyar viseletek látványából is. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a táncházi tevékenységekre is. A dr. Martin György és Timár Sándor nevével fémjelzett táncház-módszert alkalmazva tanítják a fiatalabb generációkat.
A Cédrus Táncegyüttes rendszeresen szerepel hazai rendezvényeken, fesztiválokon, és külföldi meghívásoknak is eleget tesz. Ezek közül legemlékezetesebb, hogy az együttes képviselhette Magyarországot 2004. május 1-én az Uniós csatlakozási ünnepségeken, a „Day of Welcomes” rendezvényén az írországi Sligo-ban.
Az együttes fiatal-felnőtt tagjai elkötelezett amatőr táncosok, kik tanulmányaik és munkájuk mellett szabadidejüket áldozzák e nemes célkitűzések megvalósítására. Az utánpótlást a Cédrus Táncegyüttes gyermekcsoportjai biztosítják. A Cédrus Műhelyben közel 400 gyermek ismerkedik a magyar néptánc hagyományokkal.
Az együttest 2018-ban Magyar Örökség-díjjal tüntették ki.

Az együttes vezetői:  Varga Zoltán táncpedagógus, koreográfus és Lőrincz Beáta táncpedagógus, jelmeztervező

A műsor apropója a Cédrus Táncegyüttes alapításának 20 éves évfordulója.  Tiszteletbeli keresztapja dr. Pesovár Ernő néptánc kutató, akinek szellemisége, munkássága meghatározó az együttes életében.
A jubileumi műsorban az Együttes az elmúlt 20 év legsikeresebb darabjaiból kíván ízelítőt adni, lehetőséget adva régebbi táncosoknak is emlékeik felidézésére.
A zenei kíséretet a Zagyva Banda és a Fix Stimm zenekarok biztosítják.
Asszisztensek: Michaletzky Anna, Petróczy Anna, Takács Márton, Tóth Piroska, Varga Lőrinc

Ajánló


Molnár Ferenc először A doktor úrral mutatkozott be, és elsöprő sikert aratott a…

Egy szállodai szobában két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex…