Jegyvásárlás


Program


Messian:Egzotikus madarak/Prokofjev:III.zongorav./Brahms:I.z.négyes zv.( Concerto & Korobejnyikov  )

Messian:Egzotikus madarak/Prokofjev:III.zongorav./Brahms:I.z.négyes zv.( Concerto & Korobejnyikov )

Az aranyos-homlokú levélmadártól és a hindu ritmusképletektől Bécsig vezeti majd a közönséget ez a koncert, amelynek középső darabja az alkalmasint legnépszerűbb Prokofjev-zongoraversenyt ígéri. A virtuóz szólista a maga nemében legalább annyira egzotikusnak és különlegesnek számít, mint az este nyitányaként felhangzó Messiaen-kompozíció madarai..

MESSIAEN: Egzotikus madarak – zongoraverseny

PROKOFJEV: III. (C-dúr) zongoraverseny, op. 26
— szünet —
BRAHMS: I. (g-moll) zongoranégyes, op. 25 (zenekari változat Arnold Schönberg hangszerelésében)

Közreműködik: Andrej Korobejnyikov (zongora)
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

Az aranyos-homlokú levélmadártól és a hindu ritmusképletektől Bécsig vezeti majd a közönséget ez a koncert, amelynek középső darabja az alkalmasint legnépszerűbb Prokofjev-zongoraversenyt ígéri. A virtuóz szólista a maga nemében legalább annyira egzotikusnak és különlegesnek számít, mint az este nyitányaként felhangzó Messiaen-kompozíció madarai, hiszen Andrej Korobejnyikov a zongorázás mellett diplomás jogász, továbbá az eszperantó nyelv elkötelezettje.

„Figyeld a madarakat! Ők a legnagyobb mesterek” – okította Paul Dukas reményteljes tanítványát, Olivier Messiaent, és tudjuk, a növendék szívébe is zárta mestere tanácsát. Erről tanúskodik oly sok más szerzeménye mellett az ötvenes évekből származó Egzotikus madarak című egytételes kompozíciója is, amelyben a zongora, valamint a fúvós- és ütőhangszerek együttese körülbelül negyven különböző madárhangot idéz fel az észak-amerikai remeterigótól az Ázsiában honos aranyoshomlokú levélmadárig. A harmincnégy esztendős orosz zongorista beugróként játszotta már Budapesten Szergej Prokofjev 1921-ben befejezett III. zongoraversenyét, s ahogy akkor egy koncertkritika megállapította, „Korobejnyikov jött, látott és győzött”. Bár első hallásra semmi hasonlóság nem fedezhető fel a 19. század végén és a 20. század első felében Bécsben élő két zeneszerző, Brahms és Schönberg zenéjében, az utóbbi mégis legfontosabb zenei felmenői közt tartotta számon idősebb pályatársát. Nem csoda, hogy a világírű karmester, Klemperer bíztatására zenekari verziót készített az eredetileg zongorára és vonósnégyesre írt műből, amely ritkán hallható különlegességként zárja majd a koncertet.

Ajánló


Nagy örömünkre 2021. június 29-én a hosszú leállás után ismét színpadra áll Demjén…