Jegyvásárlás


Program


MAO - Legendás albumok - Dizzy Gillespie: Sonny Side Up

MAO - Legendás albumok - Dizzy Gillespie: Sonny Side Up

A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben.

Aktuális előadásokMAO - Legendás albumok - Dizzy Gillespie: Sonny Side Up

Közreműködik:
Bacsó Kristóf - szaxofon
Ülkei Dávid - szaxofon
Fekete-Kovács Kornél - trombita
Cseke Gábor - zongora
Bögöthy Ádám - nagybőgő
Csízi László - dob

A MAO muzsikusai tanulmányozzák és internalizálják az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva. Minthogy a jazz nyelvezetének esszenciális összetevői az improvizáció és a szólisztikus önkifejezés, a muzsikusok természetesen rögtönzött szólókat adnak elő a koncerteken. Az eredeti szerzemények és hangszerelések tiszteletben tartásának és a Modern Art Orchestrától megszokott színvonalú zenészek improvizációinak köszönhetően a Legendás Albumok egyszerre hozza testközelbe a hallgatókat a jazz mesterműveinek tradícióival és garantál friss zenei élményt.

Dizzy Gillespie: Sonny Side Up

Az 1959-ben a Verve gondozásában megjelent lemez valódi sztárparádéval fogadja hallgatóit. A kivétel nélkül jazz-óriásokat felvonultató fúvós sor a bebop és a hard bop csúcspontjáról tudósít egy parázsló jam session hangulatát idézve.

Dizzy Gillespie Charlie Parkerrel karöltve a bop-korszak talán legmeghatározóbb alakja. Virtuóz trombitajátéka mellett a jazz forradalmi stílusának oktatója és hirdetője volt. Sonny Stitt és Sonny Rollins természetesen ugyanúgy részesültek Parker hagyatékából, mint a legendás szaxofonos valamennyi kortársa és az utánuk következő muzsikusok, mégis teljesen sajátos módon dekódolták és közvetítették a bop nyelvezetét.

Stitt kristálytiszta bebop szókincse a stílus magasiskolája, melyben az inventív vertikális kifejezésmód a blues fülledt, elemi erejével párosul. Rollins szaxofonjátéka ugyancsak bővelkedik a dübörgő erőben és az autentikus blues színfoltjaiban, de ritmizálása, frazeálása és dallamainak szerkesztésmódja számos szempontból rendhagyó és ezáltal megtestesítője a Rollins-i önálló univerzumnak.

A Sonny Side Up egy bravúrosan jól strukturált és kerek lemezanyag, mely felfűtött hangulata ellenére könnyed és elegáns tudott maradni, s amelyen a trombitás legenda Gillespie hangszeres játéka mellett éneklését is bemutatja a lemezzel kis híján azonos című On The Sunny Side Of The Street című dalban.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Ajánló


Az EDDA Művek 2021 decemberében visszatér az Arénába!

Végre újra Leander Kills koncert Debrecenben!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – Kisgyermekkori zenei nevelés 3 éves korig. A program…