Jegyvásárlás


Program


Los Orangutanes - Historia de la Cumbia

Los Orangutanes - Historia de la Cumbia

A Kelet-Közép-Európában is unikumnak számító, tíztagú latin-amerikai cumbia zenekar, a Los Orangutanes 2016 decemberében debütált Budapesten. Az együttest többek közt az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Ladánybene 27, a Zuboly, és a Manaky magyar, perui és uruguayi zenészei alkotják.  több

Ez alkalommal grandiózus fúvós szekcióval kiegészülve lépnek a Müpa színpadára. A cumbia eredetileg kolumbiai zenei műfaj, amely közép- és dél-amerikai hódító útját követően átterjedt a többi kontinensre, s néhány magyar zenészt is megfertőzött. Így született meg a magyar cumbia, melynek első képviselője a Los Orangutanes. A zenekart a tagok e műfaj iránti rajongása hívta életre.
Az „őscumbiát” ütőhangszerekkel és furulyákkal játszották. Egy legenda szerint a 20. század elején egy Argentínába tartó, tangóharmonikákat szállító teherhajó elsüllyedt a kolumbiai partoknál, s a víz sok hangszert kimosott a partra. A helyiek összeszedték és használni kezdték őket, s olyannyira megszerették, hogy a tangóharmonika később a műfaj egyik fő hangszere lett. A negyvenes években a tradicionális hangszereket a kor divatos bigband-hangzása váltotta fel, s a lemezfelvételeknek köszönhetően a cumbia ez egész világon elterjedt. Azóta mindenki hozzátett egy kicsit saját kultúrájából, s ma már létezik mulatós, gengszter-, hipszter-, electro-, tradicionális és dubverziója is.

ének: Ivan Tabeira
ének, tangóharmonika, charango: Árkosi Szabolcs
gitár, vokál: Alex Torres
billentyűk: Bognár Szabolcs
harsona: Élő Márton
trombita: Meggyes Ádám
szaxofon, fuvola: Pásztor Ákos
basszusgitár: Herr Attila
dob: Krecsmáry Zsolt
ütőhangszerek: Szarvas Dávid

Ajánló


Az emlékezetes regény és film után, az Esőember adaptálójának jóvoltából – hazai színpadon…

A Mézga Család c. zenés színpadi vígjátékban a Romhányi – Nepp –Ternovszky nevekkel…

A Kowalsky meg a Vega zenekar hagyományteremtő szándékkal, minden évét az ország valamelyik…