Jegyvásárlás


Program


Lili Marleen (1980) - Magány-ügyek – Sorsok a német újfilm sűrűjéből / MÜPA FILMKLUB

Lili Marleen (1980) - Magány-ügyek – Sorsok a német újfilm sűrűjéből / MÜPA FILMKLUB

A Lili Marleen egy sláger. Gigagiccs, bár már egyre nehezebb megmondani, mi is az a giccs. A verset Hans Leip írta még a nagy háború idején, aztán Norbert Schultze zenéjével, és elsőként Lale Andersen előadásában fajult sikerré, hogy végül a II.  több

Aktuális előadásokLili Marleen (1980)

Magány-ügyek - Sorsok a német újfilm sűrűjéből

Fassbinder keze alatt melodráma született belőle, bár a rendezőre ez a műfaj nem igazán jellemző. Joggal gyanakodhatunk, hogy talán nem is az árja énekesnő (Hanna Schygulla) és a zsidó zongorista-komponista (Giancarlo Giannini) fájdalmas történetéről van itt szó.

Ha valaki párhuzamot vélne felfedezni Szabó István Mephistója és a Lili Marleen között, nem meglepő. „De hiszen ez csak egy dal…”, mondja Lili Marleen. Hasonló kor, hasonló a mű keletkezésének ideje. A műfaj kétségtelenül más, hiszen a melodrámai szerkesztésbe belefér a romantika, az érzelmek magasra csapó hullámai, az ellenállási mozgalom. (Ez utóbbi annyira, hogy Fassbinder önmagát is a filmbe rendezi az ellenállás egyik vezetőjeként.) Ebben a történetben azonban a sztárrá váló kis sanzonett érdemi döntéseket nem tud hozni. Csupán a szíve dönt. Az a bizonyos dal fölé nő. (Fassbinder összekacsintó iróniával emeli be a végtelenítve játszott szuperslágert a kínzóeszközök sorába.) A rendezőt viszont mélyen foglalkoztatja a kérdés, miként használja fel a hatalom az egyébként csupán érzelgős, haza- és visszavágyó dalt a maga céljaira. És ha már így alakult, a slágerhez kötődő személyt is. És van még valami. Erről kevesebbet beszélnek a Harmadik Birodalom pusztító regnálásáról szóló filmek: képesek-e megőrizni az áldozatok, az üldözöttek morális fensőbbségüket, tisztaságukat? Vajon nem termeli-e meg a diktatúra az áldozataiban a közbizalmatlanságot, a paranoiát? Furcsa egy dal, az biztos.

Német nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

rendező: Rainer Werner Fassbinder

házigazda: Réz András

 

Rendező: Müpa

 

Ajánló


Látványos film az emberiség történelmének egyik legkiemelkedőbb eseményéről, Jézus Krisztus kereszthaláláról és feltámadásáról. 

Az EXHIBITION ON SCREEN sorozat filmjében egy olyan tárlatra léphetnek be a nézők, amelynek köszönhetően Hieronymus Bosch művei a világ…

Egyszeri vetítési alkalom. A filmet követő beszélgetés vendégei: Bollók Csaba rendező és Medvigy Gábor operatőr

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!