Jegyvásárlás


Program


Koronázási Szertartásjáték - III. BÉLA - Az aranykor trónusán

Koronázási Szertartásjáték - III. BÉLA - Az aranykor trónusán

Liturgikus királylegenda az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. augusztus 21. hétfő, 21:00

Szent István, Szent László, Könyves Kálmán és II. (Vak) Béla királlyá koronázásának és életének felelevenítése után, a 2017-es évben III. Béla történetének színrevitelére készül Szikora János rendező. A „III. Béla - Az aranykor trónusán” cím arra utal, hogy az alkotók az ő két évtizedes uralkodását tekintik az Árpád-ház aranykorának. Béla még hercegként, egy politikai kiegyezés útján került a bizánci császárságba, ahol Manuel császár – egyébként Szent László királyunk unokája – trónörököseként nevelkedett, egészen addig, amíg a császárnak fiú utódja nem született, és ezzel Béla trónörökösi helyzete tarthatatlanná nem vált. Hazatért, de a magyar urak egy része, köztük az anyja, Eufrozina, valamint Bánfi Lukács esztergomi érsek is kétkedve fogadták: a bizánci császár bábkirályát látták benne. A fiatal uralkodó azonban hamar rácáfolt a vélekedésre. Ügyes kézzel irányította a testvérviszálytól dúlt országot, mely két évtized alatt a legelismertebb és legerősebb európai országok közé emelkedet. Ő avattatta szentté László királyt, és az írásbeli dokumentálás elterjesztéséhez is hozzájárult: az ő udvarában tevékenykedett Anonymus, a krónikás.

Az idei Szertartásjátékot az a stiláris újdonság különbözteti meg igazán az eddig látottaktól, hogy – mivel III. Béla életére és uralkodására jelentős hatással volt a bizánci császárság kultúrája – a görög-keleti világra jellemző elemeket mind a látvány, mind a zenei elemek tükrözik majd. A szertartásjáték zenei világáért ebben az évben is Szirtes Edina Mókus zeneszerző felel. Az idei év másik számottevő újdonsága, hogy cirkuszművészek, akrobaták és légtornászok is közreműködnek a produkcióban - a cirkuszi számok rendezője Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

Az idei az ötödik év, hogy Szikora János rendező, a Vörösmarty Színház igazgatója feleleveníti egy középkori királyunk megkoronázásának eseményét. A jubileumi évben III. Béla, az Árpád-ház egyik legfényesebb uralkodója életébe nyerhetünk bepillantást. 


Szereplők és alkotók:

III. Béla – HIRTLING ISTVÁN
Koronázó érsek – MIHÁLYI GYŐZŐ
Mánuel, bizánci császár – TROKÁN PÉTER
Anna, III. Béla felesége – TROKÁN NÓRA
Eufrozina, III. Béla anyja – ZÁVODSZKY NOÉMI
Anonymus – BLASKÓ PÉTER
Bánfi Lukács érsek – SÁGHY TAMÁS
Koronázó püspökök – EGYED ATTILA, LÁBODI ÁDÁM

 
Zeneszerző – SZIRTES EDINA MÓKUS
Díszlettervező – SZENDRÉNYI ÉVA
Jelmeztervező – KOVÁCS YVETTE ALIDA
A cirkuszi számok rendezője – FEKETE PÉTER 
Dramaturg, forgatókönyvíró – MATUZ JÁNOS

 
Rendező és forgatókönyvíró – SZIKORA JÁNOS

 

Ajánlatunk


A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli utolsó turnéjára kiegészült a világhírű Tropicana Club szólótáncosaival és így egy különleges műsorral várja mindazokat, akik egy igazi karibi élményre vágynak.

Ajánló


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!