Jegyvásárlás


Program


Kiscelli Múzeum - Óbudai KultÉj 2021 karszalag
10

Kiscelli Múzeum - Óbudai KultÉj 2021 karszalag

Idén másodszorra fognak össze Óbuda kulturális intézményei, hogy egy hosszú este folyamán bemutassák értékeiket és szakmai tudásukat. Július utolsó éjszakáján a Kiscelli Múzeum is éjfélig várja a látogatókat különleges tárlatvezetésekkel, felnőtt
és gyerekprogramokkal, időszaki és állandó kiállításokkal. Az este folyamán minden intézmény közös, ezerötszáz forintos karszalaggal várja a látogatókat.  több

Kiscelli Múzeum - Óbudai KultÉj 2021

16:00, 19:00, 21:00 Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások.
Budapest csatornázásának kultúrtörténete / Kurátori tárlatvezetések*

Budapestnek szennyes története is van: az életkörülményeket mindenkor meghatározó higiénia a szennyvízzel is összefügg. Pöcegödörtől a fénylő szaniterig terjedő történetünk olyan részleteket tartalmaz időszaki kiállításunkban, mint a csatornázás fejlődése, az illemhely-használat módjai és a hozzájuk fűződő mentalitás története.

17:00, 20:00, 22:00 Kolostor, kaszárnya, kastély... múzeum! / Épületvezetés és kriptatúra*

Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a szeretőjéről, Mágnás Elzáról elhíresült bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak vezetéssel látogatható.

18:15, 20:15 Éntérképek*

A ZéróPlusz TáncMűvek koreográfiai miniatűrjei a Kiscelli Múzeum változatos tereiben. Beszédes mozdulatok, megelevenedő tárgyak. Testből jövő személyes történetek. Koreográfia: Berger Gyula

17:15-18:00 akadémia (körbejárás) - exkurzus Kiscelli Múzeum (körbejárás)*

A kiállítás azt vizsgálja, hogy a politikai fordulatok milyen változásokat hoznak egy adott korszakban; miként élhetnek tovább ideológiák, hatalmi struktúrák, jelképek és történetek a felszín alatt, hogy aztán egy másik rendszerben újraértelmezve meghatározó narratívaként kerüljenek elő.

18:00-19:00 Kurátori tárlatvezetés a művésszel az EMLÉKMODELLEK - Asztalos Zsolt kiállításon*

A Kiscelli Múzeum Templomterében bemutatott Emlékmodellek című kiállítás az egyéni emlékezést állítja előtérbe. Asztalos Zsolt kognitív pszichológiai kutatások eredményeiből kiinduló képzőművészeti projektje a múlt, emlékezet, saját történet és konstruált emlékezeti narratívák kérdéseit vizsgálja.

19:15, 21:15 Hóhérsztori. Pop-up kiállítás és vezetés a képzőművészeti gyűjteményből*

Valahányszor festünk, vásznat vagy fatáblát alapozunk, papíripari, faipari, ruhaipari tárgyak, netán egyes gyógyászati vegyületek előállítását végezzük, néha eszünkbe juthat, milyen foglalkozás egykori „gyümölcsét” tartjuk kezünkben. Olyanokét, akik emlékét például egy nem túl nagy igénnyel megfestett zsánerképecske vagy egy házaspár kopott portréja őrzi meg az utókornak. Ők is történelmünk részei.

GYEREKPROGRAM / WORKSHOP
16:00-20:00 Kiscelli Nyomda - interaktív foglalkozás gyerekeknek
14 év alatt ingyenes.

A karszalaggal az Óbudai KultÉj 2021 minden rendezvénye látogatható.

*A csillaggal jelölt programokra regisztráció szükséges. Regisztrálni a http://www.kiscellimuzeum.hu/obudaikultej_2021 oldalon lehetséges.

Ajánló


Az Amy világa megrázó őszinteséggel, humorral beszél az anya-lánya kapcsolatok összetettségéről, az önfeláldozó…

A valaha ünnepelt színésznő a nagy visszatérésre készül. Következő bemutatójának ifjú szerzője rendkívül…

Gál Róbert, Perczel Enikő és Szabó G. László fordítását felhasználva a magyar szöveget…