Jegyvásárlás


Program


Kiscelli Múzeum - Múzeumok Éjszakája 2022 - Felnőtt karszalag (18 év felett)
10

Kiscelli Múzeum - Múzeumok Éjszakája 2022 - Felnőtt karszalag (18 év felett)

Az év leghosszabb éjszakáját idén is a Múzeumok Éjszakájával ünnepeljük meg! Képfaragás, parkséta, épületbejárás és felfedezés, szubjektív és kurátori tárlatvezetések, mozgószínház, három időszaki és egy új állandó kiállítás várja az éjszakázókat!

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: június 25. szombat, 14:00

Kiscelli Múzeum - Múzeumok Éjszakája 2022 - Felnőtt karszalag (18 év felett)

Képfaragó Műhely
"Olajfestékkel hívom elő a fák erezetét, temperával ébresztem fel a metróhuzatot, összefonok két aranymetszést, becipzározom az alkonyt a kikötő felett, pelenkaöltéssel ölelem a házak ablakait, altatom az éjszakát a nappal villamoskocsijában, pixelmacskaköveket nyugtatok a középszürkén."
A Képfaragó Műhelyben (Horváth Krisztina) az újrahasznosítás tárgya a kép, egy fotó, egy pillanat. Lomtalanításon talált fotókat hasznosítunk újra egyszerű kézműves technikákkal, a hímzéstől a ragasztásig, az áztatástól a festésig. Képeket alkotunk fényképezőgép nélkül. Játszunk a fotó történetével, anyagával, tulajdonságaival. Elővesszük szunnyadó képeink a fiókok mélyéről, felébresztjük őket száz éves álmukból, életet lehelünk beléjük, játsszunk velük és megkeressük bennük a ma üzenetét.

#parkséta*
14:00 - dr. Rostás Péter művészettörténész
Kiscelli Park. Vadregényes kastélykert
Az egykori Schmidt-kastély angolparkja sok kincset rejt. A Kiscelli Múzeum mellett elterülő vadregényes erdőben találunk apró kápolnát, barokk kapu műkő másolatát, kálváriát, ledőlt kőszobrot, százéves gesztenyefát és még számtalan emléket, melyek valaha egy gondosan kialakított park díszei voltak. Ennek a környéknek a történetét mutatja be a madárodúkra helyezett minitárlat.

#épületvezetés*
15:00 - dr. Perényi Roland történész
17:00 - dr. Farbaky Péter művészettörténész
19:00 - dr. Csáki Tamás művészettörténész-történész
22:00 - dr. Rostás Péter művészettörténész
Kriptától a toronyszobáig
Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a szeretőjéről, Mágnás Elzárol elhíresült bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak vezetéssel látogatható.

#felfedezés*
16:00 - Molnár Álmos
20:00 - Molnár Álmos
Eltűnt épületek nyomában
"Első, futó pillanatra meg lehet ezen városrészen ismerni, hogy a legfiatalabb és hogy már helyzete miatt - közvetlenül a Dunához simulván kiváltképen hivatva van Pest jövő nagyságának s európai jelentőségének központjává alakulni, s e hivatásának meg kell felelnie, ha békében folyandnak le a napok s a város lassankénti kifejlődése erőszakosan félbe nem szakasztatik.” Lényegre tapintott a főváros első magyar nyelvű kalauzának írója 1845-ben, mikor így nyilatkozott a Lipótváros jelenéről és jövőjéről.
Erőszakos pusztításon túl azonban a nagyvárosi fejlődés is megpecsételte számos fővárosi építészeti alkotás sorsát. Kiállítási sétánkon ezek nyomába eredünk. A fennmaradt emlékek segítségével megpróbálunk megidézni néhány, már nem látható pesti nevezetességet: a Duna-part ékességei közül a Redoute-t és a Kereskedelmi Testület székházát, az ezekhez közeli Pesti Német Színházat, megkerülhetetlen lesz az Újépület, állni fog még a régi központban a pesti városháza, figyelmet érdemel majd a Pesti Magyar Színház, s elkalandozunk a külvárosba is a Pesti Első Magyar Vasút indóházához.

#kurátoritárlatvezetés*
17:00 - Csizek Gabriella és Somosi Rita az EXPERIMENT kiállításban
Napjainkban a képmanipuláció vagy alternatív vizuális kísérletek (szekvencia, fotómátrix) egyre nagyobb teret nyernek, miközben az archaikus technikák is reneszánszukat élik, s egyre nagyobb számban találkozunk a fotográfiai folyamat hibáira épülő esztétikával, illetve multiexpozíció, konstrukció-dekonstrukció, vagy különböző tükrözések általi vizuális játékkal is. A tárlatvezetésen olyan autonóm művészi megközelítéseket és projekteket mutatunk be, melyek az experimentális fotográfia fogalmához vagy hagyományához kapcsolódnak.

#szoborsztorik*
18:00 - Köblös Péter
Műtárgyak a szabadban
Hogyan kerül egymás mellé egy római kori szarkofág, egy XIX. századi oszlopfő vagy egy kortárs műalkotás?
A BTM Kiscelli Múzeum udvarán nyílt új állandó kiállítás a múzeum gyűjteményeinek azon darabjait mutatja meg, melyek művészettörténeti és várostörténeti szempontból is igen jelentősek.
Az összekötő kapocs egyrészt a fővároshoz való történeti vonatkozásukon kívül az intézmény történeténetéhez való kapcsolódásuk. Másrészt a kiállított tárgyakon keresztül leképezhető a múzeum gyűjtéstörténeti-, illetve kiállítási stratégiája, valamint végigkövethetőek a művészet történetének bizonyos szakaszai is.

#szubjektívtárlatvezetés*
20:00 - Pető Kata színész a TESTMASZKOK kiállításban
Létezik a színházi látványtervezésnek egy olyan megközelítése, amikor az előadásban a vizuális elemek önálló életre kelnek, és nem kiszolgálják, hanem megteremtik, inspirálják a színpadi események sorát. Az ilyen előadások a látványszínház vagy vizuális színház műfajába tartoznak.
A vizuális színházban a kosztümök, tulajdonképpen test-maszkok kilépnek az alkalmazott képzőművészet kereteiből és mintegy kifejezőeszközként közvetítenek tartalmakat, jelölnek érzelmi állapotokat vagy akár társadalmi jelenségeket.

#mozgásszínház
21:00 - ÉLŐKÉP SZÍNHÁZ
Megéledő morfomán testmaszkok
Részletek az Élőkép Színház Tara teknője és Lepkévé válás c. előadásaiból a Templomtérben rendezett Fekete-fehér, igen-nem c. jelmez-szobor térinstallációban.

#kiállítás
Műtárgyak a szabadban - Új időszaki kiállítás nyílt a múzeum udvarán
EXPERIMENT - Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben
Fekete-fehér, igen-nem // TESTMASZKOK PLUSZ@TEMPLOMTÉR
TESTMASZKOK: A jelmez, mint autonóm vizuális kifejezőeszköz. Bérczi Zsófia, Nagy Fruzsina és Szűcs Edit közös kiállítása

#pultmögött
DJ
DON BOSCO Cukrászda

A *-gal meghirdetett programokra regisztráció szükséges:
http://www.kiscellimuzeum.hu/muzeumokejszakaja_2022#workshop

Ajánlatunk


Adott egy kor, adott egy mindenki által szeretett nőideál, Sisi, aki maga volt a megtestesült nagybetűs élet, és adott egy misztikus szál, a Halál személyében. Ezek összessége gyönyörűséges képi világot ad, amely fantasztikus zenével párosul.

Tasnádi István Héraklész mítoszából írt új darabot, kifejezetten a Bábszínház társulata számára. A legendás hős (ma úgy mondanánk: szuperhős), Héraklész és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, hősiességről, kiválasztottságról, elbizakodottságról, testvérféltékenységről és testvéri szeretetről.

A tárlatvezetések Megérkeztünk belépőjeggyel vehetők igénybe. A vezetések csoportosan indulnak.

Ajánló


Bő húsz évvel első nagylemezének megjelenése után végre Magyarországon is fellép a Kings Of Convenience nevű norvég popduó, és ez…

Jegyár: 5000 Ft 2022. március 15-étől a felújított Operaház ismét várja az építészet és a kultúra iránt fogékony látogatóit vezetett…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!