Jegyvásárlás


Program


Jeremy Joseph és Gottlieb Wallisch / ORGONABÉRLET

Jeremy Joseph és Gottlieb Wallisch / ORGONABÉRLET

Az orgona és a zongora két billentyűs hangszer, Liszt Ferenc például mindkettőnek nagy formátumú játékosa volt. A legtöbb esetben azonban az orgonisták nem (vagy ritkán) zongoráznak, a zongoristák nem (vagy ritkán) orgonálnak - legalábbis hangversenyen. S ami még fontosabb: szökőévben egyszer működik együtt a két instrumentum egyazon zeneműben.  több

Jeremy Joseph és Gottlieb Wallisch / ORGONABÉRLET

Műsor:

    J. S. Bach-Reger: d-moll kromatikus fantázia és fúga, BWV 903
    Franck: Prelűd, fúga és variáció, op. 18
    Dupré: Változatok két témára, op. 35 (zongorára és orgonára)
    Langlais: Diptyque, op. 129 (zongorára és orgonára)
    J. S. Bach-Liszt: a-moll prelúdium és fúga, BWV 543
    Peeters: Versenymű orgonára és zongorára, op. 74

Az orgona és a zongora két billentyűs hangszer, Liszt Ferenc például mindkettőnek nagy formátumú játékosa volt. A legtöbb esetben azonban az orgonisták nem (vagy ritkán) zongoráznak, a zongoristák nem (vagy ritkán) orgonálnak - legalábbis hangversenyen. S ami még fontosabb: szökőévben egyszer működik együtt a két instrumentum egyazon zeneműben. Azonban, ahogy a mondás is tartja: „a párhuzamosok a végtelenben találkoznak”. Ezúttal nem a végtelenben, hanem a Müpában, ahol egy estén hallhatjuk a két hangszert - külön-külön és egyszerre is.

Jeremy Joseph dél-afrikai születésű orgonista, aki jelenleg Bécsben él. Több szál is köti a városhoz: ő a Hofburg kápolnájának orgonistája, ugyanakkor orgonaimprovizációt tanít a bécsi Zeneakadémián. 1978-ban született, akárcsak az osztrák Gottlieb Wallisch, aki zongoraművész, csodagyerekként kezdte koncertező karrierjét, majd Bécsben, Berlinben és Párizsban tanult, 2010-ben a Genfi Zeneművészeti Főiskola, 2016-ban a berlini Universität der Künste professzora lett. Amellett, hogy külön utakon jár, a két művész, együtt is szívesen koncertezik. Ezt teszik a Müpában is, ahol frappáns műsort szólaltatnak meg. Bach d-moll kromatikus fantázia és fúgája eredetileg csembalóra készült, de Reger átírta orgonára. Az a-moll prelúdium és fúgát viszont Johann Sebastian orgonára fogalmazta, Liszt pedig zongoraátiratot készített a műből. Franck darabja orgonamű, Dupré, Langlais és Peeters ritkaságai azonban mindkét hangszert foglalkoztatják. Különleges program, különleges hangzás, különleges élmény.

Ajánló


Művészetek Háza Gödöllő Színházterem Esemény kezdése: 2021.május 4. kedd, 19 óra 90 perc,…

Roman Polanski eredeti, nagy sikerű színpadi rendezését nemzetközi alkotógárdával, új köntösben állította színre…

Öt évtizedes fennállását ünnepli az Apostol együttes. A jeles jubileumot egy nagykoncert keretében,…