Jegyvásárlás


Program


Somlai Petra fortepianoestje
2

Somlai Petra fortepianoestje

Somlai Petra a Haydneum Fortepiano Bérletének harmadik hangversenyén műsora első részében két ismert és számon tartott, ám keveset játszott 18–19. századi cseh szerző egy-egy billentyűs szonátáját szólaltatja meg.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 24. szombat, 19:30

HAYDNEUM FORTEPIANO BÉRLET, III. ELŐADÁS

2024. február 24., 19:30

Somlai Petra fortepiano estje

 

KOZELUCH: f-moll szonáta, op. 38

DUSSEK: c-moll szonáta, op. 35, No. 3

***

SCHUBERT: A-dúr szonáta, D. 959

Somlai Petra a Haydneum Fortepiano Bérletének harmadik hangversenyén műsora első részében két ismert és számon tartott, ám keveset játszott 18–19. századi cseh szerző egy-egy billentyűs szonátáját szólaltatja meg. Ahogyan az évszámokból is kiviláglik, mind Leopold Koželuch (1747–1818), mind Jan Ladislav Dussek (1760–1812) a bécsi klasszika korának zeneszerzője, Haydn, Mozart és Beethoven kortársa volt, ám kettejük közül csak Koželuch vált valóban bécsi klasszikussá, ő ugyanis prágai tanulmányait követően 1778-ban ténylegesen a császárvárosba költözött, és ott is működött élete hátralévő részében. Dussek azonban igen színes és változékony pályát futott be, amelynek során megfordult a Németalföldön, Hamburgban, Franciaországban, Itáliában és Londonban, hogy végül Párizsban érje a halál. Mindkét komponistát jeles billentyűs szerzőként tartja számon a zenetörténet. Mivel Dusseket a romantikus zongoraszerzők előfutáraként értékelik, szonátája után magától értődőn hat Franz Schubert (1797–1828) kései, négytételes A-dúr szonátája 1828-ból. Ez a súlyos és erőteljes, nagyformátumú, vérbeli korai romantikus alkotás az utolsó zongoraszonáták hármasának egyike, amely eszköztárának mind lírai, mind drámai elemeit igen intenzíven használja. A Junior Prima Primissima díjas Somlai Petra tanulmányait előbb a budapesti Zeneakadémián, majd Londonban és Amszterdamban végezte, tanárai közé tartozott többek közt Bart van Oort is. Nemzetközi versenyek díjazottja. Hollandiában él, 2015 óta a Hágai Királyi Zeneakadémia professzora.

Ajánlatunk


A Szép nyári nap című musical valamikor a hetvenes években játszódik Bácsszentmárián, egy olyan építőtáborban, amelyik közel van a jugoszláv határhoz.

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

elkafkásodás két részben

Ajánló


Nagy siker Európában: Norvégiától Olaszországig, Portugáliától Bulgáriáig, a nagy szimfonikus zenekar, a Lords of the Sound végre Magyarországra érkezik a…

2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!