Jegyvásárlás


Program


Hannoveri Fiúkórus és a London Brass / KARÁCSONYI HANGVERSENY / ÜNNEPEK ÉS ORATÓRIUMOK
2

Hannoveri Fiúkórus és a London Brass / KARÁCSONYI HANGVERSENY / ÜNNEPEK ÉS ORATÓRIUMOK

Az adventi és karácsonyi dalok repertoárja rendkívül sokszínű és gazdag: mint a koncert alcíme hirdeti, valóban a világ minden táján keletkeztek ilyen művek. Fontos jellegzetességük, hogy népies darabok, sőt igazi népdalok éppúgy akadnak köztük, mint műzenei alkotások, modern kompozíciók vagy archaikus, korálszerű melódiák.  több

Hannoveri Fiúkórus és a London Brass / KARÁCSONYI HANGVERSENY / ÜNNEPEK ÉS ORATÓRIUMOK

Adventi és karácsonyi dalok a világ minden tájáról
Vezényel: Jörg Breiding

Az adventi és karácsonyi dalok repertoárja rendkívül sokszínű és gazdag: mint a koncert alcíme hirdeti, valóban a világ minden táján keletkeztek ilyen művek. Fontos jellegzetességük, hogy népies darabok, sőt igazi népdalok éppúgy akadnak köztük, mint műzenei alkotások, modern kompozíciók vagy archaikus, korálszerű melódiák. Az pedig, hogy egy fiúkórus szólamainak tiszta csengéséhez a rézfúvósok hasonlóképpen kristályos-érces tónusa csatlakozik, a lehető legtermészetesebb: a kétféle hangzás kitűnően kiegészíti egymást.

A Hannoveri Fiúkórus (Knabenchor Hannover) kereken hetven éve, 1950-ben alakult. Létrehozója, Heinz Hennig fél évszázadon át, 2001-ig vezette az énekkart, 2002-ben pedig a ma is aktív Jörg Breiding vette át a kórus irányítását. Az együttes korán a historikus előadói gyakorlat elkötelezett képviselője lett, s ilyen minőségében vált Németország határain túl, nemzetközileg is ismertté. Gustav Leonhardttól Ton Koopmanon és Jordi Savallon át Philippe Herreweghéig és John Eliot Gardinerig a műfaj legjelentősebb karmestereivel működtek együtt. Nemcsak a barokk és a klasszikus zene remekeit szólaltatják meg, hanem olyan műveket is, mint Orff Carmina Buranája vagy Schönberg Gurreliedere, de Mahler-szimfóniák tolmácsolásában is részt vesznek. A London Brass 1986-ban alakult meg az angol fővárosban. A tíztagú együttesben négy trombitás, egy kürtös, négy harsonás és egy tubás játszik. Muzikalitásukról és interpretációik makulátlan kidolgozásáról éppúgy híresek, mint repertoárjuk gazdagságáról és a zenélésükből áradó életkedvről. A London Brass a londoni Royal College of Music rezidens együttese.