Jegyvásárlás


Program


FILM/ZENE: Szikrázó lányok (Csortos)

FILM/ZENE: Szikrázó lányok (Csortos)

magyar zenés film, 92 perc, 1974

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 21. csütörtök, 18:00

Rendező: Bacsó Péter
zeneszerző: Vukán György
operatőr: Zsombolyai János
szereplők: Bánsági Ildikó, Bodnár Erika, Csákányi Eszter, Csongrádi Kata

 

Azok a csodálatos hetvenes évek! Olyan távolinak tűnnek, ám Bacsó 1974-es zenés bohózatát nézve, hirtelen úgy érezzük, mintha megállt volna az idő. Csak a szoknyák lettek azóta hosszabbak! 1974-ben a minit nagyon komolyan vették, és Bacsó filmjében ez központi látványelem, hisz a történet lányok-asszonyok között játszódik egy vidéki konzervgyárban. S mivel a hetvenes években nem foghatott senki könnyelműen a húrok pengetéséhez, még egy filmmusicalben sem, ezért nem mesebeli hercegekről vagy gondtalan kertvárosi tinédzserekről szól a nóta, hanem a szocialista társadalom egyik rákfenéjéről: a bölcsődei ellátásról! Nincs a gyárnak bölcsődéje, mert a férfiak inkább egy horgásztanyára költenék a dolgozók pénzét, így aztán az asszonyok lázadásba kezdenek.

Emellett van itt más fajsúlyos téma is: abortusz, öngyilkosság, üzemi demokrácia - mindez dalban elmesélve. A musical számára mindig is komoly problémát jelentett, hogy hogyan tudja integrálni az alapvetően szórakoztatásra szánt műfaj a komoly témákat, de ebből a Szikrázó lányok készítői láthatóan nem csináltak gondot. Az öngyilkosság utáni lábadozás is csak egy helyzet, írunk rá egy helyzetdalt, amit a karakter elénekel, és kész is vagyunk.

Szikrázó lányok mai szemmel nézve felülmúlhatatlanul szürreális alkotás. Minden mozzanatában arról tanúskodik, miért volt lehetetlen valódi műfaji filmet (így musicalt) készíteni a létező szocializmusban: nincsenek, nem lehetnek mítikus hősök, nincsenek megoldható, jó véget érő történetek. És ha ilyenek nincsenek, akkor minek is lennének énekelhető, fülbemászó slágerek egy musicalben. Szenvedő, kilátástalan hősök érzelmeinek kifejezésére a kortárs (nem popzenei) hangzás Vukán György megfogalmazásában sokkal alkalmasabb. (Vincze Teréz)

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forgalmazó: Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum

Ajánlatunk


A Vízkereszt viharos tengerrel, hajótöréssel, gyásszal kezdődik, és három házassággal ér véget. A kettő között viharos szerelmek ütköznek, egy részük csaknem hajótöréssel végződik.

2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Ajánló


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha…

A musical zenéje sokféle műfajból merít, igazán színes, magával ragadó hangzásvilágot teremtve, több igazi sláger is felcsendül a darabban.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!