Jegyvásárlás


Program


Bolero

Bolero

Maurice Ravel: BOLERO
ökobalett 3 részben
A zeneirodalom legerotikusabb műveként is aposztrofált alkotás véletlenszerűen született.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. szeptember 11. péntek, 19:00

Maurice Ravel:  BOLERO
ökobalett 3 részben

Táncolják

GG Tánc Eger:
EMŐDI ATTILA
KELEMEN DOROTTYA
GIOELE DEL SANTO
NOVÁK LAURA
ROVÓ VIRÁG
PLITA MÁRK
TÓTH KAROLINA
TÖRTELI NADIN

Látvány: TOPOLÁNSZKY TAMÁS
Jelmez: PAPP JANÓ
Szcenika: ENGLER IMRE / FODOR ZSOLT
Dramaturg: PINCZÉS ISTVÁN Jászai-díjas
Fővilágosító: OLÁH SÁNDOR
Ügyelő: UJHELYI RÉKA
Asszisztens: KISS ALEXANDRA
Koreográfus-asszisztens: KELEMEN DOROTTYA

Koreográfusok:
I.rész Daphnis és Chloé – HALÁSZ GÁBOR
II. rész Scarbo - ROVÓ VIRÁG
III. rész Bolero – TOPOLÁNSZKY TAMÁS Harangozó-díjas Érdemes művész


A GG Tánc Eger a korábbi produkciókhoz hasonlóan (Bartók: A fából faragott királyfi, a Mikrokozmoszra koreografált Játszótér; a Liszt Ferenc műveire készült Magyar rapszódia) ismét rangos, értékes és népszerű zenedarabot választott nagyformátumú táncbemutatójához. Az Érdemes művész címmel idén kitüntetett Topolánszky Tamás tagozatvezető, koreográfus ezúttal Maurice Ravel francia zeneszerző mágikus ritmusú, hipnotikus hatású Bolerójára komponálja új bemutatóját.
A zeneirodalom legerotikusabb műveként is aposztrofált alkotás véletlenszerűen született: Ida Rubinstein, a világhírű táncosnő arra kérte a mestert, hangszerelje meg számára Albeniz Ibéria című zongoraciklusát, ám Ravel önálló művet írt: "Egyszerű és közvetlen darab, amiben nyoma sincs a virtuozitásnak. Modern tánctétel, egyetlen rövid dallammal, harmóniával és ritmussal – ez utóbbit a dob szüntelenül jelzi."

Az alap C-dúrban felhangzó háromnegyedes dallam halk pianisszimóban szólal meg és negyedórán át alig észlelhető fokozatossággal hangosodik a szerző által kitalált brutális „fortissimopossibile"-ig (a lehetséges legnagyobb hangerőig).
A minimalistának is bélyegzett műben a változatosság egyetlen eleme a zenekari crescendo alkalmazása. Ravel később tartózkodó önirónival jegyezte meg Honeggernek: „Csupán egyetlen mesterművet alkottam: a Bolerot. Abban meg sajnos, nincs zene..."
A műben a zseniálisan építkező hangszerelés és a vissza-visszatérően cirkuláló bűvös dallam a kozmosz törvényeit, a természet változásait, az ösztönélet ritmikáját, a társadalmi mozgások spirálját, vagy a keleti filozófiák meditatív körkörösségét modellálják – ez a nyitott szerkezet tág teret ad az értelmezési tartományoknak. Topolánszky Tamás a Bolero mellett más Ravel-művek zenei motívumait (La Valse - A Keringő, Pavane egy infánsnő halálára, Spanyol rapszódia) is felhasználja szuverén értelmezésű új tánckompozíciójában. /Koreográfus: Topolánszky Tamás, Harangozó-díjas Érdemes művész/

Ajánló


Márai Sándor világsikerű regénye a késői leszámolás drámája.

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!