Jegyvásárlás


Program


Berlin–Budapest Lieder  / EURÓPAI HIDAK 2021
2

Berlin–Budapest Lieder / EURÓPAI HIDAK 2021

Helmuth Lachenmann: Berliner Kirschblüten – Bartók: Öt dal Ady Endre szövegeire énekhangra és zongorára, op. 16, BB 72 – Aribert Reimann: Fünf Gedichte von Paul Celan – Ligeti: Der Sommer – Kurtág György: Hölderlin-Gesänge, op. 35a – Gordon Kampe: Acht schwarze Lieder nebst einer Moritat – Schönberg: Brettl-Lieder (Kabarédalok) -…  több

Berlin–Budapest Lieder / EURÓPAI HIDAK 2021

Közreműködők:
szoprán: Horti Lilla
bariton: Benjamin Appl
zongora: Balog József

Az elmúlt 120 év német és magyar dalirodalmából válogat a koncert az Európai Hidak fesztivál német-magyar tematikájához kapcsolódóan. Immár klasszikusnak számító 20. század eleji szerzők (Bartók és Schönberg) művei mellett a háború utáni generáció nagy alakjai (Kurtág, Ligeti, Lachenmann, Reimann) éppúgy helyet kapnak a programban, mint az ifjabb nemzedék (Kampe). A két fellépő énekes ugyancsak a német-magyar „híd” két oldalán áll: Horti Lilla mellett a fiatal német sztárénekes, Benjamin Appl lép majd színpadra.

A koncert műsora különös ívet rajzol meg, s mindjárt egy „kakukktojással” kezdődik: az est zongorakíséretét vállaló Balog József, a 20. századi és kortárs repertoár legavatottabb tolmácsolóinak egyike Helmuth Lachenmann izgalmas zongoradarabjával nyitja az estét. A „Berlini cseresznyevirág” című kompozíció egy közismert berlini operettslágert dekonstruál, a negédes dallamot a tétel végére atonális cafatokra szedve, hogy aztán innen Bartók ritkán hallható Ady-dalain, Reimann megrázó Celan-feldolgozásain keresztül Ligeti György gyönyörű Hölderlin-megzenésítéséig jussunk. A szünet után Ligeti Hölderlinjére Kurtág Hölderlinje válaszol, majd Gordon Kampe basszusklarinétra, zongorára és szopránra írott nagyszerű ciklusát követően visszatérünk a századelőhöz, de nem a bartóki modernizmus, hanem a koncert elején megidézett populáris zene világába. Horti Lilla és Benjamin Appl az est lezárásaként Schönberg kabarédalaiból válogat, azokból, amelyeket 1901-ben az akkor még ismeretlen zeneszerző az első berlini kabaré, az Überbrettl számára komponált.

Rendező: Müpa

Ajánló


Balettest három részben Magyarországi bemutató

Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál

Gryllus Vilmos - Nótás Mikulás Zenés játék