Jegyvásárlás


Program


Bencs estek - Katona vagyok én

Bencs estek - Katona vagyok én

Hazánk történelmét és az itt élő emberek sorsát szinte folyamatosan befolyásoló háborúk, szabadságharcok mély nyomot hagytak népdalainkban is. Bár szövegükben sokszor változtak, az idők során átalakultak, a dallamok közt vannak nagyon régi, valószínűleg még az őshazában fogant darabok is. Mindegyik külön-külön is egy kivételesen szépre csiszolt gyémánt, maga a magyar történelem.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. március 12. kedd, 17:30

KATONA VAGYOK ÉN… (Katonadalok, Régi harcok énekei) – Szilágyi Szilárd dalestje


Szilágyi Szilárd 1967-ben született Nyíregyházán. Anyai ágon tősgyökeres evangélikus, a Bencs-család egyik ágának leszármazottja. Őseik valamikor az 1700-as évek elején települtek a városba, még az 1753-as Gróf Károlyi Ferenc által kezdeményezett nagy letelepedés előtt. 6 éves korában nem vették fel a Kodály Zoltán Általános Iskola zenei tagozatára. Tulajdonképpen innen datálható énekesi pályafutása. Lassan 30 éve tanít éneket a Krúdy Gyula Gimnáziumban, a Banchieri Énekegyüttes tenorjaként több mint 25 éve énekel, rengeteg csodálatos élményt és versenygyőzelmet őrizve a világ számos pontjáról. Több mint 10 éve a Nyíregyházi Cantemus Kórusban főállású énekesként és sajtóreferensként is dolgozik. 1990 óta folyamatosan jelen van a város zenei életében, szólistaként is foglalkoztatva, egyházi és városi koncerteken, valamint a Szabolcsi Szimfonikus Zenekarral, és a Szabolcsi Koncert Fúvószenekarral is számos alkalommal fellépett már. Három gyermek és egy csodálatos feleség társaként élete első önálló dalestjét hallhatja közönség.

A „Katona vagyok én…” dalest középpontjában a magyar népdal Kodály Zoltán által megálmodott zongorakíséretes átiratai állnak, melyeknek talán legnehezebb eleme maga a kíséret, melyet ezen az estén Csizinszky Zsuzsa, a Móricz Zsigmond színház énekes korrepetitora és zongorakísérője játszik.

1890–1952 között Kodály Zoltán 35 megye 235 helységében járt, és mindegy 5100 dallamot gyűjtött és jegyzett le. A saját gyűjtésein kívül műveiben felhasználta mások lejegyzéseit is. A „Magyar népzene énekhangra és zongorára” Kodály Zoltán 11 füzetből álló sorozata, melynek hatodik és hetedik füzetéből (kettő dal kivételével) az összest hallhatja a közönség.

Hazánk történelmét és az itt élő emberek sorsát szinte folyamatosan befolyásoló háborúk, szabadságharcok mély nyomot hagytak népdalainkban is. Bár szövegükben sokszor változtak, az idők során átalakultak, a dallamok közt vannak nagyon régi, valószínűleg még az őshazában fogant darabok is. Mindegyik külön-külön is egy kivételesen szépre csiszolt gyémánt, maga a magyar történelem. Máig velünk, bennünk élnek.


VI. füzet
Alcím: Katonadalok

Katona vagyok én
Arról alúl
Huszárnóta (Nézd a huszárt, mikor az masérozik)
Doberdói dal (Keresik a, nem lelik a keresztelő levelemet)
Verbunk (A jó lovas katonának de jól vagyon dolga)


VII. füzet
Alcím: Régi harcokról.

Kádár István (Szörnyű nagy romlásra készül Pannónia)
Labanc gúnydal a kuruczra (Szaladj kurucz, jön a német)
Körtéfa (körtéfa, gyöngyösi körtéfa)
Rákóczi kesergője (Hallgassátok meg magyarim, ammit beszélek)

Ajánlatunk


A 2023|2024-es évad egy magyarországi bemutatóval indul, Tena Štivičić kortárs horvát drámaírónő 3tél című díjnyertes darabjával Alföldi Róbert rendezésében.

Ajánló


A Vivace Táncforgatag 6 budaörsi sportegyesület és 300 táncos részvételével kerül megrendezésre 2024 június 1-én, 18 órai kezdettel a RaM-Art…

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!