Jegyvásárlás


Program


Balázs János és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara / Cziffra 100
4

Balázs János és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara / Cziffra 100

Liszt: Magyar fantázia
Eötvös Péter: Cziffra Psodia - ősbemutató
Franck: d-moll szimfónia

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 5. péntek, 19:30

Francia Rádió Filharmonikus Zenekara
Gálahangverseny Cziffra György 100. születésnapja tiszteletére

Vezényel: Mikko Franck

Közreműködők:
zongora: Balázs János
cimbalom: Lukács Miklós

A hangverseny a 2021-es Cziffra György Emlékév fénypontja: napra pontosan a páratlan zongoravirtuóz századik születésnapján zajlik. Nem véletlen, hogy a fellépő szimfonikus zenekar az Orchestre Philharmonique de Radio France, hiszen a hányatott sorsú magyar pianista emigránsként Franciaországban talált új otthonra, s intenzív kapcsolatot ápolt az ottani zeneélettel. A műsor ősbemutatót is tartalmaz: a Cziffra Psodia zeneszerzője, Eötvös Péter saját személyes, gyerekkori emlékei és édesanyja révén is több szállal kapcsolódik a nagy zongoraművészhez.

Eötvös Péter visszaemlékezései szerint édesanyja azok közé tartozott, akik az ötvenes években segíteni igyekeztek a Miskolci Nehézipari Egyetem építésére kivezényelt, raboskodó Cziffra Györgynek, s egy presszóban ő maga is hallhatta gyerekként csodálatos zongorázását, amely a nehéz fizikai munkában elgyötört kezek állapota ellenére is magával ragadó volt. Cziffra Psodia című zongoraversenyében, amelyben cimbalomszólista is szerepel (előadója, Lukács Miklós hangszerének egyik legjelesebb virtuóza), Cziffra sorsának viszontagságait kívánta a zene eszközeivel érzékeltetni. A versenymű ajánlásának címzettje, Balázs János a hangversenyen Cziffra egyik parádés repertoárdarabját, Liszt grandiózus eleganciájú Magyar fantáziáját is megszólaltatja. A Francia Rádió Filharmonikus Zenekara még a két világháború közti korszakban, 1937-ben alakult. Az elmúlt évtizedekben olyan karmesterek vezették, mint Gilbert Amy, Marek Janowski, Myung-Whun Chung. Mai főzeneigazgatója, az 1979-ben született Mikko Franck a Jorma Panula nevével fémjelzett, világsikerű finn karmesteriskola egyik legkiválóbb neveltje, 2015 óta áll a francia együttes élén.

Magyarország Kormánya Cziffra György születésének 100. évfordulóját emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

A programsorozat a Müpa és a Cziffra György-emlékév keretében, Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Rendező: Müpa, Cziffra Fesztivál

Ajánlatunk


Daphne du Maurier regénye alapján a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló bemutatója

A III. Madách Musical Pályázat győztes műve, amely 52 pályamű közül nyerte el az első díjat, forradalmian új hangvételű musical, melyben a kor magyar dallamvilága keveredik XXI. századi zenei formákkal. Szerelem, szenvedély, küzdelem a hazáért, a magam igazságáért, az életért. Háromgenerációs, nagyszabású, magával ragadó, látványos előadás.

Bodó Viktor új előadása az önsegítő függő csoportok mintájára és igaz történetek alapján készül. A csoport olyan szélsőséges karakterek találkozóhelye, akik egyébként soha nem ülnének le egymással. Történeteikben a reália keveredik a mindennapi abszurddal, a dráma a tragikomédiával. Egy ilyen kétórás gyűlésen megtörténhet minden, ami csak elképzelhető, és az is, ami nem.

Ajánló


Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

Havasi Balázs zongoraművész újra a Tokaj Fesztiválkatlanban ad koncertet 2024. augusztus 10-én!

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!