Jegyvásárlás


Program


Alapérzelmek a zenében – Öröm / MATINÉKONCERTEK

Alapérzelmek a zenében – Öröm / MATINÉKONCERTEK

A boldogságtól az eufóriáig, az élvezettől az eksztázisig igen széles a skála, de középen ott mosolyog szelíden és biztatón a vitán felül legnépszerűbb és talán egyben a legáhítottabb alapérzelem, az öröm. Ahány arca van az örömnek, az ezzel az érzéssel eltelt emberek is éppen annyiféle típusba tartoznak, vagyis nem feltétlenül ugyanaz a muzsika szerez örömet mindenkinek.  több

Alapérzelmek a zenében – Öröm / MATINÉKONCERTEK

Műsor:
    Csajkovszkij: Gyermekalbum, op. 39 - No. 8 Keringő, 10. Mazurka, 14. Polka
    Csajkovszkij: A diótörő-szvit, op. 71a - Induló, Trepak (Orosz tánc), Virágok keringője
    Beethoven: A mormotás fiú dala, op. 52, No. 7
    Mozart: Figaro házassága, K. 492 - Nyitány
    Mozart: A varázsfuvola, K. 620 - „Ein Mädchen oder Weibchen” / „Egy tűzről pattant lányka” (Papageno áriája, II. felvonás)
    J. Strauss: Tere-fere polka, op. 214
    Beethoven: V. (c-moll, „Sors”) szimfónia, op. 67 - IV. tétel


Vezényel: Cser Ádám

Közreműködők:
ének, műsorvezető: Szélpál Szilveszter
MÁV Szimfonikus Zenekar


A boldogságtól az eufóriáig, az élvezettől az eksztázisig igen széles a skála, de középen ott mosolyog szelíden és biztatón a vitán felül legnépszerűbb és talán egyben a legáhítottabb alapérzelem, az öröm. Ahány arca van az örömnek, az ezzel az érzéssel eltelt emberek is éppen annyiféle típusba tartoznak, vagyis nem feltétlenül ugyanaz a muzsika szerez örömet mindenkinek. Mi viszont biztosra megyünk: sokszínű zenei válogatásunkban mindenki megtalálhatja majd a kedvére való dallamokat.

Örülni tudni és merni kell: a hétköznapok monoton ismétlődése közepette talán a legnehezebb feladat éppen ennek a mindenestül pozitív érzelemnek a felfedezése. Érdemes egy pillanatra eltűnődni azon, hogy mi szerzett nekünk örömet mostanában, hogy mikor mosolyodtunk el utoljára csak úgy, spontán módon. Hogy mikor éreztük azt, hogy olyan energiák feszítenek belül, melyek segítségével az egész világot képesek lennénk felforgatni. A szervezet szinte megjegyzi azokat az értékes pillanatokat, amikor örömet érzett, és „gazdáját” arra biztatja, hogy újra és újra átélje ezt a kellemes, pozitív, bizsergető érzést. Sokunk egyik legfontosabb örömforrása a kultúra maga: egy jó könyv, egy remek kiállítás vagy színházi este jelentőségét kár lenne alábecsülni, ha örömérzetről esik szó. És persze a sorba kívánkozik e koncert is, amelyen csupa közkedvelt szerző jól vagy kevésbé ismert dallama kapcsán Szélpál Szilveszter operaénekes mondatai helyezik kontextusba az öröm halhatatlan hangjait.

Korosztály: 10-14 év