Jegyvásárlás


Program


A hazai kortársművészet története - 3 előadás a II. világháborútól napjainkig / Bérlet

A hazai kortársművészet története - 3 előadás a II. világháborútól napjainkig / Bérlet

A hazai kortársművészet története - 3 előadás a II.vh-tól napjainkig.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. október 1. hétfő, 18:00

1.    A II. VH-t átélő művészgeneráció: reakciók, ellenreakciók a politikai változásokra. 1945-1968: az európai kultúra kizárása majd visszaengedése.
Az első előadás témája a magyar művészet második világháború utáni útkeresésével foglalkozik. Azzal, hogy az Európai Iskola milyen szerepet töltött be, hogyan folytatta a háború előtti művészeti hagyományt, és hogyan élt tovább a két értéknek tekintett hagyomány, a figuratív és a nonfiguratív művészet. Beszélünk arról, milyen stratégiák létezhettek az ötvenes évek alatt, és arról, is, hogy a hatvanas években miért kapott pozitív előjelet a modernizmus.
 
2.    A „Legvidámabb barakk” szabadságának következményei a magyar művészetben: neoavantgárd tendenciák, generációváltások és a versengés a nyugati networkért. 1968-1989: a magyar művészet nemzetközi orientáltsága.
A második előadás azzal a húsz évvel foglalkozik, ami a rendszerváltást megelőzte. A hazai kultúrpolitika fokozatosan egyre szabadabb teret adott a művészeteknek azzal párhuzamosan, ahogy az államszocializmus egyre mélyebb válságba került. A neoavantgárd művészei a nemzetközi kapcsolatokat keresték és használták a nyolcvanas években, míg megjelent egy akkor fiatal generáció, aki nem a művészeti tendenciákra, hanem sokkal inkább az akkori európai rebellis fiatalokra figyelt, akiket a punk-mozgalom inspirált.


3.    Az új világ illúziói, reményei és csalódásai. 1990 -2011: a rendszerváltás utáni generáció új értékrendje.
A rendszerváltás utáni művészetet a megváltozott intézményi keretek és támogatási rendszer nagymértékben befolyásolta. A kilencvenes években induló fiatalok számára az új médiumok, a számítógép és a videó technika új kihívást jelentett, de az ezredforduló körül a társadalmi érdeklődés vált a művészet egyik lehetséges perspektívájává. A három előadásból álló sorozat záró előadásában összefoglaljuk, hogy a mai művészeti szemlélet és értékrend hogyan kapcsolódik az előző évtizedek történetéhez és személyes küzdelmeihez.

Előadó: Petrányi Zsolt

Ajánlatunk


Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

Ajánló


Lara Fabian élő koncertje – MVM Dome, Budapest! Csatlakozz hozzánk 2024. április 30-án, amikor Lara Fabian lenyűgöző showjával elvarázsol minket…

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!